ÜÇLEME
BİR
BİR
KUARK'S
*** "1963 yılında Murray GELL-MANN ve George ZWEIG birbirlerinden bağımsız olarak baryon ve mezon olarak sınıflandırılan parçacıklar kesirli yükler taşıyarak daha küçük parçacıklar oluştuğu önerisinde bulundular.GELL-MANN bu parçacıklara KUARK adını verdi."İKİ
BİLİM
Atomları oluşturan en küçük parçacıkların proton ve nötronlar oldukları sanılıyordu. Hepimiz lisedeki kimya ve fizik derslerinden anımsarız değil mi? Ancak çok yakın bir tarihte, atomun içinde bu parçacıkları oluşturan çok çok daha küçük parçacıkların varlığı keşfedildi. bkz. *** Aslında "kuark" sözcüğü ilk kez İrlandalı yazar James Joyce tarafından "Finnega'nın Uyanışı" adlı romanda kullanıldı. M. Gell-Mann bu romandan çok etkilenmiş olacak ki hiçbir özel anlama sahip olmayan bu kelimeyi O'na ileri ki yıllarda Nobel Fizik Ödülü'nü almasına sebep olacak bulduğu parçacığa ad olarak seçmiş. Daha sonra da bu parçacıkları incelemek üzere "Parçacık Fiziği" isimli bir fizik dalı da doğmuş oldu. bvwoepnmö Bu post "Temel Tanecik Fiziği" dersime döndü. Ama çıkış noktam da dün ki ders olduğundan normal gibi değil mi?? ;)İnsan aklının kavrama sınırlarını aşan küçüklükteki protonu oluşturan kuarkların boyutu ise tabii ki daha da zorlayıcı sınırlarda sadece ama sadece 10(-18) yani 0,0000000000000000001 metre !!! 3 ana gruptan ve 6 farklı şekilden oluşan kuarkların tamamına ise "hadron" deniyor. Hadronlar da "kuark" ve "karşı kuark" olmak üzere 8 tür mevcut.
ÜÇ
DİNLER
8 hadron ve atom arasındaki bağıntı da budizm felsefesiyle karşı karşıya kalıyoruz ki bu da ayrı bir din-bilim ilişkisi bu posttaki. Budizm de hepimizin bildiği gibi öğretiler vardır. Buda'nın öğretileri Dharma olarak adlandırılıyor. İnançla değil, ancak kişisel deneyimleme ile bir üstün farkındalık durumu oluşturulabilir ve aydınlanmaya ulaşılabilir. Bütün Budist okullarında itibar edilen öğretiler, "Dört Yüce Gerçek" ve "Sekiz Aşamalı Asil Yol"'dur. Atomların iyi hareket sergilemeleri de bu 8 hadrona bağlı kılınmış ve budizmdeki "Sekiz Aşamalı Asil Yol"'la bağdaştırılmıştır. Galiba çok kötü ve yanlış anlaşılabilecek bir cümle kurdum :( Yazımın tamamını okuyacak kadar ilgisini çeken birileri eminim anlayacaktır ne demek istediğimi. Bu kadar bahsetmişken bu sekiz maddeyi de öğrenelim mi?
Hikmet/Bilgelikle ilgili olanlar:
1.Doğru bakış açısı, doğru görüş.
2.Doğru niyet
Ahlak/Etikle ilgili olanlar:
3.Doğru söz
4.Doğru davranış
5.Doğru/namuslu kazanç
Zihin eğitimine/Terbiyesine/Meditasyona yönelik olanlar:
6.Doğu çaba
7.Doğru bilinçlilik/farkındalık/uyanıklık/dikkat
8.Doğru konsantrasyon
Diğer yandan Davud'un Kalkanı/Yıldızı olarak bilinen bu sembolü aslında fizikçiler Kuarkların gösterimi olarak kullanıyorlardı. 1961 yılında Gell-Mann ve bundan bağımsız İsrail askeri görevlisi olan Nueman hadronlar için '8 katlı' olarak adlandırılan matematiksel yapının olduğunu da göstermiş ve bu sembolün köşelerine birer kuarkı merkezine de iki kuarkı yerleştirip daha sonra da İsrail bayrağında bu sembolü kullanmışlardır. Bilime bağlı herşeyi dinleriyle özdeşleştirdikleri su götürmez bir gerçektir. Bilimin bizim toplumumuz da bugün dahi çok da ön planda olmayan ilerlememesi gelişmemesi için her türlü çomağın sokulduğu da bizim gerçeğimizdir...Bu bayrağın alt ve üst tarafındaki mavi iki şerit ise yahudilerin dua ederken üzerilerine giydikleri tallitin üst ve altındaki iki çizgisidir.
Dipnot edemeden geçemeyeceğim bir şey var ki, dünyanın kabul ettiği sınıfımdakilerin ağzı açık tekrarladıkları "Dünyayı ABD, ABD'yi yahudiler yönetiyor." Acaba bu yüzden midir en çok yakılan iki bayrağın ABD ve İsrail bayrağı olmasının nedeni?
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder