8 Mart 2010 Pazartesi

1908'İN 129'LARI 2010'DA MİLYONLARI BULDU!!!

İki yıl öncesinin postu; umarım bugün daha çok kitleye ulaşır ve bilmeyenler öğrenir 8 Mart'ın nasıl ortaya çıktığını.
Emekçi kadınlara ithaf edilmiş bu gün aslında birileri tarafından saptırılıyor,feministlere yada maddi çıkarlara dayandıranlara hak görülüyor.Amacından uzaklaşıyor.Kadınların güçsüzlüğünün erkekler karşısında yüceltileceği bir gün gibi algılanıyor.Bu bir tepki göstermeyse eğer bence yanlış gündesiniz..365 günün her günü ezilen kadınları,8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününde değil de diğer 364 günde savunsak,birşeyler karşısında mücadele edip bilinci yükseltsek.8 Mart da kadınların gücünün ön plana çıkarıldığı;emeklerinin,kadınların takdir edildiği bir gün olarak yer alsa hayatımızda çok mu kötü olur??...
Rusya'da çok daha etkili kutlanıyormuş 8 Mart,o gün tatil oluyormuş.Erkekler kadınlara hediyeler,pastalar alıyormuş kutlamalar yapılıyormuş..Tamam benim dediğim bu değil,buna da karşıyım.En azından Dünya Emekçi Kadınlar Gününün neden 8 Martta kutlanıldığını bilen herkesin bu görüşte de olamayacağını düşünüyorum,umut ediyorum.
ABD'nin NewYork kentinde çok büyük bir dokuma fabrikasının bayan çalışanları sendikal haklarını savunmak için grev yapıyorlar. 40.000 kadın çalışan bu greve destek veriyor, kentte yürüyüşler düzenliyorlar. Polis çalışanlara zor kullanıyor, başetmek için fabrikaya kilitliyor. Fabrikada yangın çıkıyor ve 140 kadın çalışandan 129'u fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamayarak can veriyorlar.Herşeyini ortaya koyup haksızlıklar karşısında mücadele eden güçlerine inanan 129 kadın çalışan bu talihsiz olayı 8 Mart 1908'de yaşıyor.Aynı yıl diğer endüstri kollarındaki kadınlar da mücadeleye devam ediyorlar.Temelinde seçme ve seçilme hakkı,günlük çalışma saatlerinin,koşullarının ve ücretlendirmenin yeniden düzenlenmesi gibi konular bulunuyor.Ondan sonraki yıllarda 8 Mart günü bu emekçi kadınlar için toplanılıyor.1910 yılında ise, Clara ZETKIN'in önerisiyle sosyalist kadın enternasyonali, 8 mart'ı dünya emekçi kadınlar günü olarak kutlamaya karar verir.
İlk başlarda olduğu gibi eşitlik,bağımsızlık,politik haksızlıkların ortadan kalkması,daha iyi yaşama ve çalışma koşullarının sağlanmasını amaç gütmesi gereken bu günün daha da çok sorunların ortaya dökülüp çözümlerden uzak acıma ve de mağduriyet günü olmasını kabul edemiyorum.
Rusya'da Rusya-Almanya Savaşında hayatını katbetmiş erkeklere ithaf edilmiş bir Erkekler Günü var.Türkiye'de de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü Kurtuluş Savaşı Kadınlara ithaf edilmesi muhteşem olurdu.

"DÜNYANIN HİÇBİR YERİNDE, HİÇBİR MİLLETİNDE, ANADOLU KÖYLÜ KADININDAN DAHA FAZLA ÇALIŞAN BİR KADINDAN BAHSETMENİN İMKANI YOKTUR VE DÜNYADA HİÇBİR MİLLETİN KADINI "BEN ANADOLU KADININDAN DAHA FAZLA ÇALIŞTIM, MİLLETİMİ KURTULUŞA VE ZAFERE GÖTÜRMEKTE ANADOLU KADINI KADAR GAYRET GÖSTERDİM." DİYEMEZ. ( 1923 )
MUSTAFA KEMAL ATATÜRK
(Atatürk'ün Söylev ve Demeçleri, Cilt:II, 1952)

8 MART DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN!!

3 yorum:

Adsız dedi ki...

saptırılan yada bilinçli olarak başka platformlara çekilmeye çalışılan bir gün daha geçti ...
ne diyelim herşeyin özünde kaldıüı ve kanların doğru algılandığı bir dünyada yeri değişmeyen kült şeyler için bir kez daha


emekçi kadınlar gününüz kutlu mutlu daim olsun ...

Barış dedi ki...

Emekçi kadınlar tanımlaması ve yanında Mustafa Kemal'in sözlerini görmek ne güzel. Solculuk eşittir liboşluk ve M. Kemal alerjisi olan bir dönemde özellikle. Ellerine sağlık.

Ebru ER HASANÇEBİ dedi ki...

@Diagonal teşekkürler.
Sevgiler...
@Barış bu yorumda inanılmaz güzel destek var,çok,çok,çok teşekkür ederim.
Sevgiler...