29 Ekim 2008 Çarşamba

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK'Ü SEVGİ VE SAYGIYLA ANIYORUM

"Yıl 1976, UNESCO üyelerine bir öneriyle gelir.
Öneri paketindeki bir Cümleyi sizlere okumak istiyorum.
Diyor ki ” Bu gün UNESCO’nun üzerinde çalıştığı bütün projelerin isim babası
Mustafa Kemal’dir. ”
Öneri nedir?
Öneri ise onun doğumunun yüzüncü yılında, 152 üyesi vardı UNESCO’nun 152 ülkenin devletleri aynı anda kutlasın önerisidir.
Birden İsveç delegesi ayağa kalkar ve şöyle söyler:
“Ne yani dünyada bu kadar devlet adamı var hepsinin doğum gününü böyle kutlayacak mıyız?” şeklindeki kinayeli sözlerine,
Rus delegesi ayağa fırlar yumruğunu masaya vurur ve 152 ülkenin delegelerine aynen şöyle söyler;
”Genç delege arkadaşım hatırlatmak isterim ki ATATÜRK öyle dünyadaki herhangi bir lider değildir,
bırakın onu bir yıl anmayı her ülke her problemimizde çare olarak aramalıyız ” sözlerini döktürtebilen bir Mustafa Kemal.
Sonra nemi olur?
UNESCO tarihinde ilk ve tekdir hiç negatif oy yok, hiç çekimser oy yok 152 ülke şu metne imza atar;
hani İsveç delegesi demişti ya “ne yani” diye.
O İsveç delegesi bu imzanın atıldığı gün mikrofona gelir ve aynen şunları söyler;
”Ben ATATÜRK’Ü inceledim bütün ülkelerden özür diliyor ilk imzayı ben atıyorum ” diyecektir.

İşte, o muhteşem belge diyor ki;


“ATATÜRK KİMDİR; ATATÜRK ULULARARASI ANLAYIŞ, İŞBİRLİĞİ, BARIŞ YOLUNDA ÇABA GÖSTERMİŞ ÜSTÜN KİŞİ, OLAĞANÜSTÜ DEVRİMLER GERÇEKLEŞTİRMİŞ BİR İNKİLAPÇI, SÖMÜRGECİLİK VE YAYILMACILIĞA KARŞI SAVAŞAN İLK ÖNDER, İNSAN HAKLARINA SAYGILI, DÜNYA BARIŞININ ÖNCÜSÜ, BÜTÜN YAŞAMI BOYUNCA İNSANLAR ARASINDA RENK, DİL, DİN, IRK AYIRIMI GÖSTERMEYEN, EŞİ OLMAYAN DEVLET ADAMI, TÜRKİYE CUMHURİYETİNİN KURUCUSU”


CUMHURİYETİMİZİN 85. YILI KUTLU OLSUN."


Atamızın bize bıraktığı bu güzel ülkede gelin birlik olalım ve cumhuriyetimize sahip çıkalım.

9 yorum:

Adsız dedi ki...

ve bu üstün insan hangi şartlarda kurmuş cumhuriyeti bendende bir kısa pasaj; cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Ankarada çok önemli bir kamu binası kurulmuştur ancak çatısını kapatacak kiremit bulunamamaktadır. ve çözüm için o zamanlar ankarada çok uyanık olarak tanınan biri seçilmiştir. bu girişimci o zamanların çatısında kiremit olan zengin ankaralılarından parça parça kiremit toplamış ve bu binanın çatısını kapatmıştır. Bu bina TBMM binasıdır ve bu girişimci genç VEHBİ KOÇ dur :) (Savaş Mahir)

delikanlı dedi ki...

bu yazının üzerine canım bi mustafa çekti gidip izlesem mi?

Ebru ER HASANÇEBİ dedi ki...

@Delikanlı; ben de çok istiyordum "Mustafa" filmini izlemeyi hatta Can DÜNDAR'ın projesi olması ayrıca heyecanlandırıyordu ama birkaç güvendiğim kişiden gelen yorumlar aynıydı, "Sakın gitme". Ben artık daha da merak ediyorum, gideceğim. Mustafa Kemal'in çok yanlış yansıtıldığını ve kötü örnek teşkil edildiği söyleniyor bu filmle ilgili. Yani özetle bu filme gidenler birilerine göre AKP'nin ekmeğine yağ sürüyor. Bil istedim. Ben onların yalancısıyım.

Bu arada yeni bir yazı gelmesine sevindim :)

delikanlı dedi ki...

ben de benzer yorumlar duydum ebru ama yine de izlemeyi düşünüyorum,sağol ayrıca:D

Amatör Gezgin'in Gezi Notları dedi ki...

"Mustafa" hakkında hala kararsızım ama rezalet bir film olsa bile içimizdeki Atatürk sevgisini söndüremeyeceğine de eminim. Belki de tüm bu eleştiriler filme gidilmemesi, seyredilmemesi için "birilerinin" komplosudur. Kimbilir?

Ebru ER HASANÇEBİ dedi ki...

@Boogie; Atatürk'ün kişisel özelliklerini tanaımak için değil düşmanı olanları tanımak için izle, demişti arkadaşım.Can DÜNDAR'ın "Sarı Zeybek" belgeseli ile "Mustafa" filmine yatırım yaptığını bile düşündürttüler bana o kadarını söyleyebilirim. Bir de bizim gibi içinde sevgi olanlar etkilenir meselesi değil, çok izlenmesi demek uzun süre vizyonda olması ve her türlü insanın izlemesi yada bir şekilde ilgilerinin çekilmesi demek değil mi?? Arada olanlar var, unutmamak lazım ciddi Atatürk düşmanı olanlar ve etkilemek istedikleri kişiler var, bu oldukça sağlam malzeme onlar için. Türkiye için zamansız olmuş bence.

Adsız dedi ki...

Mustafa filmi bence Mustafa Kemal Atatürk hakkında yapılmış en gerçekçi film.Nihayet Mustafa Kemalinde insani duygu ve ihtiyaçlarının olduğunu tüm bildiklerimizi yaparken aynı zamanda aşık olduğunu,seviştiğini, özlediğini, yanlız hissetiğini vs birsürü insani duygularıda içinde yaşadığını anlatıyor. Ayrıca ben bu dönem de oolmamalıydı lafına inanmıyorum. biz eğer bu dönemde bu tür şeyleri yapmaktan korkarsak onların istediği Türkiye yi kabullenmiş olmaz mıyız? Yarında herhangi bir film için ya bu dönemde şu kadının başı açık film mi çekilire doğru giden bir sürece kapılmaz mıyız? Evet bizim Atamız içkiyi seviyordu kadınları eğlenmeyi seviyordu ama bizim Atamız Tüm dünyanın kabul ettiği asrın en önemli lideri. bu vasfı kazanana kadar asla korkak olmadı bizde bunu korurken asla korkak olmucaz olmalılıyız...
savaş mahir

Ebru ER HASANÇEBİ dedi ki...

@Savaş; Bana bu düşünceleri bir yerde empoze den sen değil miydin??? Gitme, izleme diyen o kadar çok kişi var ki senin gibi... Beni de bu fikre kaptırdınız.

Adsız dedi ki...

yok yok git izle. hatta mümkün olsada geçen hafta Abbas Güçlü nün genç bakış programını banttan felan izlesen Can Dündar film hakkındaki eleştirileri o kadar güzel cevapladı ki ... Savaş Mahir