9 Ağustos 2008 Cumartesi

bu AĞAÇKAKAN başka

Amerikan hastanesi doktorlarından bir bayan doktor tesadüfen uğradığı köylerin haline dayanamayıp eliden geldiği kadar insanları muayene ediyor,tabii herkesi muayene etmesi mümkün değil.İstanbul'a döndükten sonra hani olur da birkaç meslektaşı gönüllü çıkar diye köylünün durumundan bahsediyor ve bir anda ummadığı kadar çok sayıda doktorun "Ne zaman gidiyoruz?" cevabıyla hareketlenme start alıyor.Türkiye'deki köylere hatta ve hatta neden daha da uzaklara uzatmıyoruz yardım elimizi diyerek Pakistan,Azerbaycan ve Afganistan'a da gidiyorlar.Bu arada bu güzel topluluk dernekleşip Symiosis adını alıp bir de amblemleri oluşturuyorlar "AĞAÇKAKAN" nedeni ise şöyle açıklıyorlar: "Ağaçkakan şahane bir hayvan, tam da bu işlevi yapıyor. Ormanda uçarken hasta ağacı buluyor, gagasıyla vurarak ağacı kurutan kurtları dışarı çıkartıyor, onları yiyerek kendini besliyor, ağaca da yeniden hayat kazandırıyor. Tüm bu eylemin adı da symiosis. "Sim" birlikte demek, "bio" da yaşam. Birlikte yaşama ilmi."

"Symiosis" ise birbirine hayat vererek yaşamak anlamına geliyor.


Afgan kadının en savunmasız kadınlar olduğunu belirterek acınacak halde olan bu çaresiz kadınlardan biriyle aralarında geçen dialoğu hayretle anlatıyor ve felaketin boyutu bir kez daha gözler önüne seriliyor; 33 yaşında bir bayanı muayene edecekmiş,kadının 16 çocuğu var. Maalesef korunmayı hiçbiri bilmiyormuş.Ayrıca oradaki bayanları bilinçlendirmek için girişimlerde de bulunmuşlar.Bayana "16 çocuğa nasıl bakacaksın?" diye sorunca aldığı yanıt içler acısı "Zaten yarısı savaşta ölecek." .

Symiosis,Meltem gibi gözünü karartanlar şart bu memlekete,diğer memleketlere ufuklarının genişliği ne güzellikler,umutlar salıyor nice nice insanlara hatta insanlıklarını yaşama haklarını bir nebze veriyorlar ellerine.İçler acısı manzaralar bitmek bilmezken beklemek ayıp herkes birşeyler yapmalı.


NİÇİN,NİÇİN???


Kızdıklarımızdan farkımızı ortaya koymak için,medet umamadıklarımıza örnek olabilmek gözlerine sokmak için,insanlık için,çocukların oyun oynaması için,sağlıklı toplum,çocuk askerler için,böylece de uzayıp gider...
Hayvanlar aç olmadığı sürece asla saldırmazlarmış,insanın toku ise doydukça saldırırmış.Devlet ve yönetenleri de bu insan grubundan olduğuna göre arada ezilip yok olan onca kişi ve dolaylı yığınla mağdur ne???İnsan mı!!!

2 yorum:

delikanlı dedi ki...

Gazetede okumuştum ben de bu haberi afgan kadınla aralarında geçen diyalog gercekten içimi burkmuştu benim de,kadına üzülmekten çok dünyaya getirdiği çocukların yaşayacakları üzmüştü beni.Bu grubun kendilerine ad olarak şeçtiklkeri kelime de çok anlamlı Symiosis Birbirine hayat vererek yaşamak anlamına geliyor.Karşılıklı faydalanım yani.Bloğunda böyle bir sorumluluk hikayesine yer verdiğin için sağol,oturup üzülmekten yakınmaktan başka şeyler de yapabiliriz,sorumlu,faydalı olabiliriz!

Ebru ER HASANÇEBİ dedi ki...

@Saat11igeciyordu yada Mert mi demeliyim dr dialoğundan yola çıkarak bilemiyorum.Yazımı takdir ettiğin için çok teşekkürler,ne kadar çok kişiye ulaşırsa bu örnekler Symiosis ler yayıldıkça yayılır :)

Dün bu hikayeyi duyduğumda hemen yazmak istedim biraz sabırsız davranıp,bugün ilk iş Ayşe ARMAN'ın röportajını bulup topluluğun ismini öğrenmek ve daha da çok bilgiye ulaşmak olacaktı ama sen aydınlattın beni ve yazımın da eksiğini kapattın,teşekkürler.